Stravovanie


Dementného človeka neraz prestane zaujímať jedlo, prípadne sa ho naopak stále dožaduje, nezriedka hneď po dojedení predchádzajúceho. Môže mať navyše ťažkosti s jedením určitých potravín alebo používaním príboru.

Jeho strava má byť vyvážená. Má obsahovať všetky základné zložky: bielkoviny, tuky, cukry, vlákninu, vitamíny, minerály a dostatok tekutín (aspoň liter denne). Je dôležité pacienta informovať, ktoré denné jedlo mu podávame, aby si dokázal primerane vybrať z ponuky. Osvedčuje sa priniesť iba jeden chod a ďalší núkať až po jeho zjedení. Nedávajte chorému nadmernú šancu výberu. Vedomie, že si má vybrať, ho môže dezorientovať.

O pravidelnej hygiene ústnej dutiny, či funkčnej protéze snáď ani netreba hovoriť.

Vzhľadom na to, že stravovanie bude časom pre postihnutého stále náročnejšie, odporúčame užívať jednorazové, alebo umývateľné obrúsky, savé servítky, stabilný riad so širším dnom. Keď začne jesť prstami, podávajte mu jedlo v tuhej forme a sústach, ktoré bez komplikácií prehltne. Hlavným jedlom je obed, večera má byť ľahšia. Vyhnete sa ťažkostiam s trávením a nepokojnej noci. Ak odmieta jesť základné jedlá, treba pristúpiť k doplnkovej výžive.

Pokiaľ chorý nemusí dodržiavať diétu, stravujte ho bežným zaužívaným spôsobom. Jedlo má nielen nasýtiť, ale i potešiť. Varte pestro a vyhovejte prianiu chorého!